Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Tarih Saruhanoğulları Beyliği Kurucusu Kim, Nerede ve Ne Zaman Kuruldu, Kim Son Verdi?

        Hüküm sürdüğü topraklar üzerinde cami, medrese başta olmak üzere birçok eser veren Saruhanoğulları Beyliği, yazılan eserler ile de Türkçeye üstün hizmetler vermişlerdir. Peki, Saruhanoğulları Beyliği’ne kim son verdi? Saruhanoğulları Beyliği özellikleri neledir? İşte, tüm detaylar…

        Saruhanoğulları Beyliği Nerede ve Ne Zaman Kuruldu?

        1243 Kösedağ Savaşı’nın ardından Anadolu Selçuklu Devleti’nin hızla dağılması sonucu kurulan Saruhanoğulları Beyliği; 1313 yılında Manisa ve çevresinde kurulmuştur. Batı Anadolu’da yer alan Menemen, Gördes, Akhisar gibi bölgeleri elinde tutarak hüküm süren Saruhanoğulları, döneminin önemli güçlerinden bir tanesi olarak öne çıkmaktadır.

        REKLAM

        Saruhanoğulları Beyliği Kurucusu

        1313 yılında Manisa ve çevresinde kurulan Saruhanoğulları Beyliği’nin kurucusu Saruhan Bey’dir. Aslen Harezm kökenli olan ve Anadolu Selçuklu Devleti’nin bir uç beyi olarak Batı Anadolu’da bulunan Saruhan Bey, Bizans İmparatorluğu’na bağlı olan birçok kasaba ve kenti ele geçirmeyi başarmıştır.

        Saruhan Bey’in bu faaliyetlerine ek olarak 1305 yılında Manisa’yı da kuşatması üzerine Bizans İmparatorluğu bölgeye bir ordu göndermiş ancak Saruhan Bey karşısında duramayacağını anlayarak geri çekilmiştir. Bu geri çekilmenin ardından bölge üzerindeki etkisini iyiden iyiye arttıran Saruhan Bey de Manisa üzerindeki kuşatmayı sertleştirmiş ve en nihayetinde 1313 yılında Manisa fethedilerek, Saruhaoğulları Beyliği kurulmuştur. Gerçekleşen bu fetih ve beyliğin kurulması üzerine de Saruhanoğulları Beyliği başkenti Manisa olarak belirlenmiştir.

        REKLAM

        Saruhanoğulları Beyliği Kısaca Bilgi

        1313 yılında kurulan Saruhanoğulları Beyliği’nin kurucusu ve ilk hükümdarı Saruhan Bey’dir. Saruhanoğulları Beyliği bu dönemde güçlü bir donanma oluşturmuş, bu donanma ile çevreye ciddi akınlar düzenlemiş ve Aydınoğulları Beyliği ile ittifak kurarak, İzmir’in Aydınoğulları tarafından alınmasına yardım etmişlerdir.

        Saruhan Bey’in vefat etmesi üzerine ise tahta önce Fahreddin İlyas Bey, ardından ise Muzafferüddin İshak Bey geçmiştir. Özellikle İshak Bey döneminde, Osmanlı Devleti ile yakın ilişkiler kuran Saruhanoğulları, Hızır Şah döneminde ise Karamanoğulları’na yakınlaşmış ve Osmanlı ile olan sıcak ilişki zarar görmüştür.

        Osmanlı Devleti ile bozulan ilişkiler sonrası Saruhanoğulları Beyliği önce 1390 yılında daha sonra ise 1412 yılında Osmanlıların hakimiyeti altına girmiştir.

        REKLAM

        Saruhanoğulları Beyliği Özellikleri

        • Saruhanoğulları Beyliği, 1313 yılında Manisa ve çevresinde kurulmuştur.
        • Beyliğin kurucusu ve ilk hükümdarı Saruhan Bey’dir.
        • Manisa, Turgutlu, Akhisar, Menderes ve civarı beyliğin hüküm sürdüğü bölgelerdir.
        • Saruhan Bey döneminde Ege ve Trakya üzerine seferler düzenlenmiştir.
        • İshak Bey döneminde Osmanlı Devleti ile kurulan yakın ilişkiler, Hızır Şah döneminde bozulmuştur.
        • Saruhanoğulları Beyliği önce 1390, ardından da 1412 yıllarında Osmanlı hakimiyeti altına girmiştir.

        Saruhanoğulları Beyliği’ne Kim Son Verdi?

        Saruhanoğulları Beyliği’ni ortadan kaldıran devlet Osmanlı Devleti’dir. Başlarda Osmanlılar ile kurulan sıcak ilişkiler, I. Murad’ın Kosova Savaşı’nda şehit edilmesi üzerine bozulmuş ve bunu fırsat bilen Saruhanoğulları, Osmanlılara karşı Karamanoğulları yanında saf tutmuşlardır. I. Murad’ın vefat etmesi üzerine tahta geçen Yıldırım Bayezid da 1390 yılında Manisa üzerine yürüyerek bu beyliğe son vermiştir.

        1402 Ankara Savaşı sonrası yeniden bağımsızlığını kazanan Saruhanoğulları Beyliği ise 1412 yılında bir kez daha Osmanlı Devleti’ne bağlanmış be beyliğin siyasi varlığı sona ermiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kerem Hançer
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        OSZAR »