Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Özel İçerikler Güntay Şimşek Dijital geleceğe dev "veri" yatırımı
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        İlk defa bir “Yapay Zekâ” Bakanı ile tanışmamın hikâyesini anlatacağıma hafta sonu yazımda vurgu yapmıştım. Tanışma hikâyemiz şöyle oldu;

        Ülkemizin ve dünyanın önde gelen e-ticaret platformu Trendyol ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) şirketi Castle Investments’ın Ankara’da kuracakları veri merkezi anlaşması için Dubai’de biraya geldikleri törende tanıştım. Yapay Zekâ Bakanı ile “Ankara Veri Merkezi” imza töreni birlikte çok anlamlıydı. Dünyanın nereye gittiğine merak edenler için bu fotoğraf epeyce ipucu veriyor.

        Artık “Yapay Zekâ” kişisel olarak da hayatımızın çok önemli bir parçası haline gelmeye başladı, ama daha önemlisi iş dünyasında ifade ettiği karşılıklar. “Yapay Zekâ” ona akıl hocalığı yapan “Veri Merkezleri” olmadan tek başına bir anlam ifade etmiyor. Bu sebeple Türkiye’nin lider e-ticaret platformu Trendyol, Ankara’da kuracağı veri merkezi değerli ve stratejik bir yatırım olacaktır.

        Birleşik Arap Emirlikleri bölgenin çok önemli veri merkezi haline geliyor. ABD Başkanı Trump’ın ziyaretinde devasa yatırım planları açıklandı. Trendyol’un Dubai’da gerçekleşen töreninde, bölgenin veri merkezi geliştirme alanında önde gelen isimlerinden Tarek Al Ashram’ın kurucusu olduğu Castle Investments ile Ankara’da son teknolojiye sahip bir veri merkezi geliştirmek ve işletmek üzere iş birliği anlaşması imzalandı.

        Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin ile Castle Investments CEO’su Tarek Al Ashram’ın iş birliği için imza attığı törene Birleşik Arap Emirlikleri Yapay Zekâ Bakanı Omar bin Sultan Al Olama ile TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve Birleşik Arap Emirlikleri-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Komitesi Başkanı Mustafa Varank eşlik etti. Biz de gazeteciler olarak bu ana tanıklık ettik.

        İki büyük şirket arasındaki iş birliği anlaşmasının tarihi de dikkat çekiciydi. Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) başkenti Abu Dabi’de düzenlenen ve Trendyol’un resmi sponsoru olduğu Turkish Airlines EuroLeague Final Four 2025 organizasyonu öncesinde Dubai’de bu tören yapıldı. Fenerbahçe’nin Avrupa şampiyonu olmasıyla da Trendyol bir taşla iki kuş vurmuş gibi oldu.

        Trendyol – Castle Investmen anlaşmasının detaylarına da bir bakalım. Günümüzde veri merkezleri bilgi işlem makineleri ve ilgili donanım ekipmanlarını bir arada tutan, depolayan fiziksel yapılarak olarak dikkat çekiyor. Bilgi teknolojilerinin (BT) ihtiyaç duyduğu sunucular, veri depolama sürücüleri ağ ekipmanları ve kuvvetli bir fiber kablo altyapısı ile hizmet veren bu veri merkezleri Trendyol gibi şirketler için hayati öneme sahip. Yapılan stratejik iş birliği de 48 megavat BT kapasiteli ‘Ankara Veri Merkezi’nin tasarımını, geliştirilmesini ve işletilmesini kapsıyor. Böyle bir merkezi kurmak kadar işletmek ve geliştirmek de uzmanlık istiyor.

        Türkiye’nin en büyük veri merkezi olacak

        ‘Ankara Veri Merkezi’ tamamlandığında bölgenin en büyük ve en gelişmiş merkezlerinden biri olacak. Hiper ölçekleyiciler, bulut hizmeti sağlayıcıları ve yerel işletmelerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere en gelişmiş teknolojilere ve birinci sınıf operasyonel standartlara sahip olan merkez, Uptime Tier III sertifikalı olarak faaliyet gösterecek. Ancak güçlü iki şirketin yaptığı bu iş birliği önümüzdeki yıllar yeni yatırımlarla devam edecek gibi bir hava hissettiğimi de buraya not etmiş olayım.

        Bu hissiyatımı şuna bağlamak istiyorum. Hali hazırda birçok şirket ülkemizde öncelikle kendi ihtiyaçları olmak üzere başka şirketlere de hizmet vermek için veri merkezi yatırımı yapıyor. Trendyol da öncelikle kendi ihtiyaçları için adım atmış. Fazla kapasiteyi ise diğer kurumsal şirketlerin hizmetine sunacak. Bu yatırımla hem yerel hem de uluslararası operasyonlarını en ileri teknolojilerle destekleyecek, kapasitesinin önemli kısmını Trendyol kullanılacak. Buradan elde edeceği tecrübelerle de bu alanda ortağıyla birlikte ilerleyecek. Zira bu alanda Türkiye’nin daha çok yatırıma ihtiyacı olacaktır.

        Proje belli bir takvim içinde adım adım ilerleyecek. Toplam geliştirme maliyeti yaklaşık 500 milyon ABD doları olacak olan tesisin, 9,6 megavat BT kapasitesine sahip olması planlanan ilk fazının 2026 yılının üçüncü çeyreğinde faaliyete geçirilmesi planlanıyor. Hâlihazırda Ankara Temelli’de devam eden inşaat çalışmalarının takvime uygun ilerlediği belirtiliyor. Bu tesis hizmete girişini merakla bekleyeceğim.

        Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin’in şu değerlendirmesinden de bu çıkarımı yapmak mümkün. “Trendyol’un liderliği dünya standartlarındaki teknolojik çözümlerine ve akıllı veri uygulamalarına dayanıyor. Ankara Veri Merkezi projesi, bu anlamda her geçen gün büyüyen yerel ve uluslararası müşteri tabanımıza sunduğumuz hizmet kalitesini ciddi anlamda artıracak. Bu proje aynı zamanda Türkiye’ye yatırım yapma konusundaki kararlılığımızın ve ülkemizin güçlü dijital ekosistemine olan güvenimizin bir göstergesidir.”

        Gelecek yıllarda iki ortağın bu alanda yeni yatırımlarla büyüme hedefi olduğunu da Castle Investments CEO’su Tarek Al Ashram’ın şu sözlerinden anlayabiliriz:“Kritik öneme sahip veri merkezi konusundaki geniş deneyimimizi Trendyol’un Türkiye’deki teknolojik liderliği ve dijital ölçeğiyle birleştirmemiz, Ankara Veri Merkezi’ni ikonik bir proje ve bölgedeki örnek merkezlerden biri haline getirecek.”

        Bu yatırım Ankara’da olacak, ama Trendyol’un başta Türkiye olmak üzere, Almanya, Azerbaycan, Körfez Ülkeleri ile Romanya, Çekya, Slovakya, Polonya, Macaristan, Bulgaristan ve Yunanistan gibi geniş ağına hizmet verecek. Öyle zannediyorum Ankara Veri Merkezi tam kapasite olarak daha hizmete girmeden yenileri için planlar yapılacaktır. Türkiye’ye ve Trendyol’un hayırlı olsun…

        OSZAR »