Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Tarih Aydınoğulları Beyliği Kurucusu Kim, Nerede ve Ne Zaman Kuruldu? Aydınoğulları Beyliğine Kim Son Verdi?

        Sahip olduğu güçlü donanması ile zaman zaman Ege Denizi üzerindeki bazı adalar üzerine seferlere de çıkan ve Karadeniz kıyısındaki bazı yerleşim yerlerine kadar ulaşıp buraları yağmalayan Aydınoğulları Beyliği özellikleri nelerdir? Aydınoğulları Beyliği’ne kim son verdi? İşte, tüm detaylar…

        Aydınoğulları Beyliği Nerede ve Ne Zaman Kuruldu?

        Önceleri bir uç beyliği iken Anadolu Selçukluların dağılıp yıkılmasının ardından bağımsız bir beylik olarak tarih sahnesine çıkan Aydınoğulları Beyliği; 1308 yılında Aydın ve çevresinde kurulmuştur. Bulunduğu yerde Germiyanoğlu Beyliği’ne bağlı olarak hayatını sürdüren ve bu beyliğin sınırlarını genişletmekle görevli olan Aydınoğlu Mehmed Bey, Bizans İmparatorluğu’nda Birgi’yi almış ve bağımsızlığını ilan etmiştir.

        REKLAM

        Aydınoğulları Beyliği başkenti ise önce ilk fethedilen yer olan Birgi olarak belirlenmiş ancak Ayasuluk’un fethedilmesinin ardından başkent Ayasuluk (Selçuk) olarak değiştirilmiştir.

        Aydınoğulları Beyliği Kurucusu

        1308 yılında Aydın’da kurulan Aydınoğulları Beyliği’nin kurucusu Aydınoğlu Mehmed Bey’dir. Anadolu Selçuklu Devleti’nin bir uç beyi olarak bu bölgeye yerleşen Aydın Bey’in oğlu olan Mehmed Bey, bir dönem Germiyanoğulları ordusunda subaşı olarak görev yapmış ancak Birgi’nin ele geçirilmesinden sonra kendi bağımsız beyliğini kurmuştur.

        Aydınoğulları Beyliği Kısaca Bilgi

        Batı Anadolu’da, Aydın ili ve çevresinde kurulmuş olan Aydınoğulları Beyliği, Aydınoğlu Mehmed Bey tarafından kurulmuştur. Aydınoğulları Beyliği bu dönemde İzmir başta olmak üzere Ödemiş ve Sultanhisar’ı ele geçirmiş, Ayasuluk’ta ise güçlü bir donanma kurmuştur.

        Aydınoğlu Mehmed Bey’in ardında ise beyliğin başına Umur Bey geçmiştir. Bu dönemde Ege Denizi üzerinde bulunan Sakız, Eğriboz, Bozcaada gibi yerlere seferler düzenlenmiştir. Aydınoğulları tarafından Ege üzerine yapılan bu seferlerin ardında ise Venedik, Rodos, Kıbrıs ve Cenevizliler birleşerek bir Haçlı donanması oluşturmuşlar ve bu donanma, İzmir’i ele geçirmiştir.

        REKLAM

        Umur Bey’in vefat etmesinin ardından ise Aydınoğulları hızla güç kaybetmiş ve önce 1390 yılında daha sonra ise 1426 yılında Osmanlı Devleti hakimiyeti altına girmiştir.

        Aydınoğulları Beyliği Özellikleri

        • Aydınoğulları Beyliği 1308 yılında Aydın ve çevresinde kurulmuştur.
        • Beyliğin kurucu Aydınoğlu Mehmed Bey’dir.
        • Germiyanoğuları Beyliği’nde subaşı olarak görev yapan Aydınoğlu Mehmed Bey, Birgi kentini almış ve burada bağımsızlığını ilan etmiştir.
        • Beyliğin ilk donanması Aydınoğlu Mehmed Bey döneminde oluşturulmuştur.
        • İzmir, Ödemiş ve Sultanhisar yine bu dönemde fethedilmiştir.
        • Umur Bey dönemi beyliğin en parlak yıllarıdır. Bu dönemde İzmir’de tersaneler kurulmuş ve donanma güçlendirilmiştir.
        • Umur Bey döneminde Ege üzerinde yer alan Bozcaada, Sakız ve Eğriboz gibi adalara seferler düzenlemiştir.
        • 1348 yılında Umur Bey’in vefat etmesinin ardından beylik hızla güç kaybetmiştir.
        • Aydınoğulları Beyliği önce 1391’de daha sonra ise 1423’te Osmanlı idaresi altına girmiştir.

        Aydınoğulları Beyliği’ne Kim Son Verdi?

        Aydınoğulları Beyliği; ilki 1391, ikincisi ise 1423 olmak üzere iki kez Osmanlı Devleti tarafından yıkılmıştır. 1391 yılında Osmanlılara bağlanan Aydınoğulları, 1402 yılında Osmanlı Devleti ile Timur arasında yaşanan Ankara Savaşı’nın ardından tekrar bağımsızlığını kazanmıştır. Sahip oldukları eski topraklar üzerine 21 yıl daha varlığını sürdüren Aydınoğulları’nın son kez Osmanlılara bağlanması ise 2. Murad döneminde, 1423 yılında gerçekleşmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kerem Hançer
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        OSZAR »